Avrupa Komisyonu, Telif Hakları Sonucuyla Tekrardan Gündemde Yer Alıyor!

avrupaAvrupa Komisyonu, Google firmasının peşini bir türlü bırakmaya niyet etmiyor. Google’ın yanında Facebook’u da büyük bir oranda ilgilendiren yeni bir telif hakkı yasasını yürürlüğe alınması için imza atan Avrupa Komisyonu’nun bu kararının ne olduğuna gelin hep birlikte yakından bakalım.Avrupa Komisyonu’nun elde edilen bu yeni tasarının detaylarına baktığımızda medyaların üzerinde yeni bir gelir kaynağını söyleyebiliriz. Hazırlanan bu tasarı üzerinde, Medyaların içeriklerinin üretimlerinin çok daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde olmasının gerekliliğine büyük bir oranda vurgu yaparak böylece bu sürekliliğinin sağlanması adına farklı gelir kanallarının da çok daha aktif olmasının altını çiziyor.

Yeni yasa tasarının kabul edilip edilmeyeceği hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor. Fakat, Geride bıraktığımız yıllar içerisinde yaşanan durumları göz önüne aldığımız zaman, Avrupa kökenli medya firmalarının çok daha zor durumdalar kalacağını dile getirebiliriz.

Google’ın geliştirmiş olduğu Google News’in İspanya sınırları içerisinde kullanıma kapatılmasına nedeniyle bazı kanalların yüzde on dört ve on beşlere kadar büyük bir trafik kaybına uğradığı açıklamalarını internet ortamında görmüştük. Çok daha doğal olarak bu trafiğin kaybı da elde edilen gelirlere yansımaya neden olmuştu.

İnternet ortamında yayına çıkan bir diğer rapora göre Facebook, Twitter gibi platformlarının tamamen Birleşik Krallık’taki gazetelere 2026 yılına kadar yaklaşık 500 Milyon Sterlin değerine mal olacağının altını çiziyor. Durum böylece olunca gelir elde etme konusunda çok daha sert bir mücadele göreceğimiz ortaya çıkıyor.

Makalemizi sonlandırmadan hemen önce, Avrupa Komisyonu’nun bu tasarısı üzerinde henüz net bir kesin tavır koymadığının altını çizelim. Elde edilen taslara göre inisiyatifler tamamen dijital yayınlarının ellerine bırakılıyor. Yani içeriklerinin yerlerini koruyabilir veya Facebook, Twitter hatta Google gibi firmalar ile köklü bir mücadele içerisinde olabilirler. Bu konu üzerinde yeni gelişmeleri büyük oranda takip ediyor olacağımızdan dolayı sizleri çok yakında yeni haberlerle bilgilendireceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir