Bilgisayar RAM’i Görmüyor Sorunu İçin Ne Yapılmalı?

Yeni aldığınız belleklerin bilgisayar tarafından okunamaması hiçbirimizin istemeyeceği bir durum. Peki bilgisayar RAM‘i görmüyor sorunu nasıl çözülür?

Bilgisayar RAM‘i Görmüyor Sorunu İçin Ne Yapılmalı? Bellekler bilgisayarlarımızın en önemli parçalarından biri olarak ön plana çıkıyor. Oldukça kolay ve rahat bir şekilde takılıp çıkarılabilen bu parçaları değiştirmek veya kapasitesini yükseltmek de oldukça kolay. Ancak bazı durumlarda kurulum sırasında beklenmedik nedenlerden çeşitli sorunlar yaşayabiliyoruz.

İlk olarak açıklamamız gerekenlerden biri de sorunlara neden olan pek çok farklı sebep olabilir. Bu içeriğimizde bilgisayar RAM‘i görmüyor sorununa neden olabilecek çeşitli sorunları inceleyeceğiz ve sizlere aktaracağız.

Bilgisayar RAM’i Görmüyorsa Ne Yapabilirsiniz?

İşte bilgisayar RAM‘i tanımıyor sorunu için uygulayabileceğiniz bazı çözüm yolları!

1- RAM Yuvasını Kontrol Edin

Bu noktada ilk şüphemiz, belleklerin yuvaya düzgün bir şekilde takılmamış olabileceğidir. RAM yuvasındaki klipsleri geriye doğru açın ve RAM‘i sökerek tekrar yerleştirin. Belleklerin yuvaya düzgün bir şekilde oturduğundan emin olun. RAM‘in porta sıkı bir şekilde oturmuş olması gerekiyor ki, bu da hareket etmemesi gerektiği anlamına geliyor.

Eğer bu çözüm işinize yaramadıysa bir alttaki maddeye geçin.

2- Anakart ile Uyumluluğu Kontrol Edin

Söylememiz gerekiyor ki her bellek, her bilgisayarda çalışmaz. Bu sebeple anakartınıza uyan bellek türünü ve miktarını öğrenmek için anakartınızı inceleyin. Bunun sayesinde sizin bilgisayarınızda hangi tür belleğin desteklendiğini ve en yüksek bellek miktarı desteğini öğrenebilirsiniz.

Eğer bu çözüm işinize yaramadıysa bir alttaki maddeye geçin.

3- Test Araçlarından Faydalanın

Eğer ilk iki çözümde bir sorun yoksa ve her şey yolundaysa, RAM‘de bir hata olabilir. Bunu çeşitli araçlarla test etmek mümkündür. Windows‘ta dahili olarak bir bellek tanımlama aracı yer alıyor. Memtest86 isimli bu uygulamadan yardım alarak belleğinizde her şeyin yolunda olup olmadığını gözden geçirin. Eğer hatalar alıyorsanız, RAM‘i değiştirmeniz gerekecektir.

Eğer bu çözüm işinize yaramadıysa bir alttaki maddeye geçin.

4- Bağlantı Noktasını Temizleyin

Eğer bu maddeye kadar geldiyseniz, işler pek de yolunda değil gibi gözüküyor. RAM‘de hatalarla karşılaşıyorsanız ya da direkt olarak hiç tanımıyorsa bağlantı noktalarında toz ya da başka engeller bulunuyor olabilir. Bağlantı noktasını temizlemek için bir pamuğu hafifçe alkole batırın ve temas noktalarını toz, leke ve benzeri hiçbir engel kalmayıncaya kadar temizleyin.

Eğer bu çözüm işinize yaramadıysa bir alttaki maddeye geçin.

5- Başka Bir Sistemde Test Edin

Son adımda sorunun bilgisayar odaklı olduğuna yönelik bir eğilime döneceğiz. Bellekleri uyumlu olarak çalışan başka bir sistemde test edin. Eğer bu sistemde başarılı bir şekilde çalışıyorsa sorun sizin bilgisayarınızdadır ve bilgisayarınızı yetkili teknik servise vermeniz mantıklı olacaktır. Eğer RAM‘ler bu sistemde de çalışmıyorsa sorun belleklerdedir. Satın aldığınız yer ile iletişim kurmanız en mantıklı adım olacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir