Yeni Alınan Telefon Nasıl Şarj Edilir?


Yeni akıllı telefonlar kutudan çıkarıldığı gibi şarj edilmeli mi? Ne kadar şarj da durmalı? Gibi soruların cevabı içeriğimizde.


Yeni bir akıllı telefona sahip olduğumuzda yakınlarımızdan veya telefon konusunda bilgisi olan herkesten birtakım öneriler duyarız; telefonu ne zaman şarjdan almamız gerektiği, pilini yüzde 0’a indirmeden şarj edilmeyeceği gibi gibi ardı ardına gelen tavsiyelerin sonu gelmez.

Telefonu satın aldıktan hemen sonra telefonu hiç açmadan mutlaka 8 ile 12 saat arası kesinlikle şarjdan çıkarmamanız gerektiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta bazıları bunu abartıp “bir gece boyunca telefona hiç dokunmadan şarjda beklet, sonra yüzde 0’a indir ve tekrar şarj et” gibi fantastik söylemlerde dahi bulunabiliyorlar.

PİL TEKLONOJİSİ GELİŞTİ, HEMEN ŞARJA İHTİYAÇ YOK!

Akıllı telefonlarda önceden Nikelkadmiyum (NiCd) piller bulunuyordu. Bunların en büyük sıkıntısı “hafıza etkisi” isimli bir özellikle üretilmeleriydi. Hafıza etkisi, bataryanın şarj işleminin başladığı şarj döngüsündeki seviyeyi hatırlamasını sağlamaktaydı. Pildeki hücrenin şarj seviyesinin yanlış tahmin edilmesine sebebiyet veren bu durumun engellemek için de telefonun şarjının yüzde 0’a düşürülmesinin gerektiğini söyleniyordu.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber bataryalarda ki teknoloji de gelişti, artık Lityumiyon (Li-ion) piller akıllı telefonların hepsinde bulunuyor. Li-ion pillerde hafıza etkisi yoktur, bu nedenle şarja takmak için bütün enerjisinin bitmesini beklemeye gerek olmaz. Gönül rahatlığıyla istediğiniz seviyede şarja takabilirsiniz.

Yeni alınmış olan akıllı cihazlar kullanılmadan önce 8-12 saat arası şarjda tutulmasının neden de aynı. Bu alanda uzmanlar Nikelkadmiyum bataryalarla üretilen cihazların şarj işlemlerinin en iyi performans da olabilmesi ve verimli bir döngüyle ömrüne devam etmesi için tamamen boşaltılıp, ardından belli bir süreyle doldurulmasını öneriyorlardı. Ancak Li-ion bataryalar bu zorunluluğu da ortadan kaldırmıştır.

Zaten akıllı telefonlar kutusundan yüzde 50-60 arası şarjla çıkıyor. Pili tamamen boşaltıp 8 saat şarjda tutmak gerekseydi, üretici kutuya boş bir pil koyardı. Tüketiciyi neden bilerek uğraştırmak istesin? Bu açıdan bakıldığında kulağa oldukça mantıksız geliyor.

Telefon şarjı tamamen bitirmeden prize takın

Akıllı telefonlarda ki piller her ne kadar Nikelkadmiyum teknolojisine sahip olsa da, Lityumiyon pillerin de sorunları var. Li-ion teknolojisine sahip bir bataryanın kapasitesi zamanla belli sayıda şarj ve deşarj döngüsüyle azalır. Bunun engellemenin en iyi yolu kısmi şarjdır. Yani pilin ömrünün uzaması, en azından kısalmaması için telefonunuzun şarjının bitmesini beklemeyin. Yüzde 20 seviyelerindeyken direkt olarak prize takın ve bataryası dolmaya başlasın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir