Kitleye Göre Video Hazırlama

Bildiğiniz üzere Youtube, başlı başına bir arama motoru gibi davranmaktadır. Aslında bu deyimi şöyle söylemek daha mantıklı olacaktır: Youtube, Google’ın bir servisidir. Google tarafından bizlere sunulmaktadır. Doğal olarak pek çok özelliği benzemektedir. Yani Youtube’u anlayabilmek için öncelikli olarak Google’ı anlamak gerekir. Tabii bunun bir şart olduğunu düşünmemelisiniz. Biliyorsunuz ki web sitelerinin bazı günlük raporları kontrol edilmektedir. Örneğin günlük tekil ziyaretçi sayısı, sayfa gösterim sayısı, trafik kaynakları, ziyaretçi merkezi, iller, ülkeler, yaşlar ve cinsiyetler görülebilmektedir. Bunun yanında kullanılan cihazlar, işletim sistemler ve benzeri özellikler de yine görülebilmektedir. Peki bunların Youtube ile ne ilgisi var? Eğer siz de bu konuda kafanızı karıştıranların cevaplarını arıyorsanız, yazının size yardımcı olacağını söylemeliyiz.

Türkiye’de pek çok kişi Youtube’u anlamadan video çekmektedir. Hal böyle olunca tanınmak oldukça zorlaşmaktadır. Bunun yanında biraz bile kitle yapamadan insanlar video yüklemeyi bırakmaktadır. Bunun tek nedeni Youtube’un bizden ne istediğinin bilinmemesidir. Kesinlikle kaliteli veya kalitesiz videolar çekin, bir noktadan sonra siz de popüler olacaksınız. Söylemeliyiz ki kanalınızın çok kısa sürede tanınmasını ve ciddi anlamda rağbet görmesini istiyorsanız, kitleye göre hareket etmelisiniz. Peki bu kavramın anlamı nedir? Kitleye göre video hazırlama hakkında bilgi edinmek isterseniz, hemen yazının devam kısmına bakabilirsiniz.

İzleyici Kitlesine Göre İçerik Hazırlama

Kanalınızı ziyaret eden kişilerin özelliklerini bilseydiniz, onlara ne tür içerik hazırlayabileceğiniz konusunda çok daha mantıklı fikirleriniz olmaz mıydı? O zaman bundan sonra verilerden faydalanmalısınız. Hemen Youtube hesap ayarları bölümüne geçebilir ve buradan Analytics verilerine bakmalısınız. Karşınıza ortalama görüntüleme süresi, izlenme sayısı, ziyaretçi sayısı, kazanılan aboneler, alınan beğeni ve benzeri veriler günlük, haftalık ve aylık olarak sizlere sunulmaktadır. Bütün bunları kullanarak siz de istediğiniz gibi izleyenlerinizi analiz edebilir ve ona göre video hazırlayabilirsiniz. Bunun örneklerini yazının devamında göreceksiniz.

Yaş: Kanal verilerinizde sizi takip edenlerin ağırlıklı yaş grafiklerine bakabilirsiniz. Buraya baktıktan sonra aklınızda belli şeyler belirecektir. Örneğin takipçilerinizin ağırlıklı yaş ortalaması 11 ila 18 arasında. Bu da demek oluyor ki daha çocuksu ve daha eğlenceli videolar hazırlamalısınız. Bunun yanında kanalınıza girip videolarınızı izleyenlerin yaş grafiği 20 ile 25 yaş arasında seyrediyor. İşte o zaman daha olgun, eğlenceli ve mantıklı videolar hazırlamalısınız. Bütün bunlar size kazandıracaktır.

Cinsiyet: Sizi takip edenlerin ağırlık olarak cinsiyetine bakmalısınız. Örneğin bir oyun kanalı olabilirsiniz ancak sizi daha fazla takip edenlerin kız olabilir. Bu durumda siz de kızlara yönelik daha fazla içerik hazırlayıp sunabilirsiniz. Böylece dilediğiniz gibi başarıya kısa sürede ulaşabilirsiniz. Eğer sizi takip edenlerin cinsiyetleri neredeyse eşitse, işte o zaman her iki cinsiyete de hitap eden içerikler ekleyebilirsiniz.

İzlenme süresi: Belli günler, haftalar ya da aylar arasında izlenme süreniz yine veriler üzerinde gösterilmektedir. Siz de hemen bu izlenme süresi verilerine önce günlük tek tek, daha sonra haftalık hafta hafta ve ardından aylık ay ay bakmalısınız. Böylece hangi günler, haftalar ve aylar daha fazla izlendiğinizi görebilirsiniz. Örneğin Haziran ayında Nisan ayına göre %50 daha fazla izlenmiş olabilirsiniz. İşte o zaman Haziran ayında yüklemiş olduğunuz videoları açabilir ve bir de Nisan ayında yükledikleriniz ile karşılaştırabilirsiniz. Böylece hatalarınızı ve yapmanız yapmamanız gerekenleri saptayabilirsiniz.

Kazanılan abone: Kazanılan abone sayılarına bakmak son derece önemlidir. Örneğin kanalınıza bir video yüklemiş olabilirsiniz. Bu videodan toplamda, normalde elde ettiğinizden %25 daha az abone kazanmış olabilirsiniz. Doğal olarak o videoyu analiz edebilir ve nerede eksiklerinizin olduğunun farkına varabilirsiniz. Abone kazanmaya yönelik bunları düzeltme fırsatı elde edebilirsiniz.

Kanal Verileri Başarıya Ulaştırır

Düzenli ve sürekli olarak kanal verilerini takip etmek size kazandırır. Yukarıda vermiş olduğumuz örnekleri kullanarak siz de daha fazlasını türetebilirsiniz. Abone sayıları, alınan beğenilen, yapılan yorumlar gibi daha pek çoğuna burada ulaşabilirsiniz. Kesinlikle memnun kalacağınız değişikliklere göz atabilirsiniz. Söylemeliyiz ki Youtube hiçbir zaman bir özelliğini boş yere eklememiştir. Bünyesinde bulunan bütün özelliklerini kurcalamalı ve ne işe yaradıkları hakkında bilgi toplamalısınız. Ancak bu şekilde başarıya ulaşabilirsiniz. Kesinlikle sizin için çok büyük önem arz edeceğini söyleyebiliriz.

Kanal verilerinizden ziyade gelen yorumları da dikkate alarak kitleye göre video hazırlayabilirsiniz. Böylece çok daha başarılı olabilirsiniz. Unutmamalısınız ki izleyici ne izlemek isterse onu izler. Yani ruh haline ya da ihtiyacına göre herkes bir şeyler izler. Bunu dikkate alarak siz de yolunuza devam etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir